tisdag 30 oktober 2012

måndag 29 oktober 2012

Rödinglek del 1

Har nu fått ordning på 2 av 3 filmklipp från rödingleken jag fick kolla på i veckan som gick. Det sista klippet, som är det bästa, verkar vara lite stort så jag kanske får dela det i två. Det var en exkursion under en 3-dagars vattenkonferens i Jönköping som perfekt tajmade rödingens lek längs Vätterns strand. Bland annat leker fisken längst in i Huskvarna hamn och den gångna helgen gick "Rödingens dag" av stapeln, vilket brukar samla 3000-5000 nyfikna personer från regionen!

I det första klippet kan ni lyssna till Anton Halldén, länsfiskekonsulent och chef för Fiskeenheten på länsstyrelsen i Jönköping, när han på sin omisskännligt sköna dialekt pratar lite om rödingens lekbeteende. I andra klippet anar ni med lite tur rödingar som simmar utanför piren till Huskvarna hamn. Att se det på plats var dock givetvis helt outstanding och kan rekommenderas starkt till den som har vägarna förbi inom några veckor.

Det var helt sjukt med röding i torsdags och den absoluta höjdpunkten var två hanar i 1,5-kilosklassen som slogs om en hona under en brygga alldeles under våra näsor. Plötsligt kommer en 3-kilosröding fram och jagar bort de andra hanarna, bland annat genom att hugga den ena över stjärtspolen! Hade man fått med det på film kunde man varit nöjd...

Klippet jag jobbar på är som sagt det bästa och när jag får ordning på det får ni även lite spännande fakta om vår vän Salvelinus umbla - storrödingen!

/Mackan



lördag 27 oktober 2012

Nostalgi

Micael skickar bild på gamla Otseco-båten som en gång i tiden körde turer från Lerkil. Fisket är trögt men Jari fick en spätta tidigt på strax under kilot.

Grabbarna snart på väg ut.

Micael och Oscar från team Confidence spetsat med frilansande Jari Karlsson skall göra Sundet idag. Hoppas på fina fångster och fina bilder.

fredag 26 oktober 2012

Den som väntar på något gott...

Jag hade problem att ladda upp de utrymmeskrävande klippen från rödingleken i Vättern igår, så det kommer förhoppningsvis under helgen.

/Markus

torsdag 25 oktober 2012

Vad händer här?

Ledtråd 1: Husqvarna hamn
Ledtråd 2: Salvelinus umbla

Grymma filmklipp på eventet kommer ikväll!

tisdag 23 oktober 2012

På SVT1 kl. 20 ikväll...

...går Martin Falklinds ytterst sevärda filmäventyr "Expedition den gamle och havet" av stapeln. Spännande, roligt och väldigt tänkvärt, om hur sportfisketurism är värt så väldigt mycket mer än kraschade fiskbestånd till förmån för kortsiktiga ekonomiska intressen. Men framförallt är det ett fiskeäventyr för hela familjen!

söndag 21 oktober 2012

Föreläsning om fiskparasiter 28/10 på Göteborgs Naturhistoriska museum

För den nördige går det en föreläsning om fiskparasiter av stapeln kommande söndag kl. 13 på Göteborgs Naturhistoriska museum. Det är en stor utställning om parasiter under hösten och som en del av temat kommer jag att under en timma prata om fiskparasiter. Det blir mängder av bilder och info kring nejonögon, havslus (det som i folkmun kallas laxlus), Gyrodactylus salaris, rundmaskar och en hel del annat spännande och otäckt. Klicka här för mer info.

Som kuriosa kan jag nämna att invigningen av utställningen ackompanjerades dels av Frank Sinatras "I´ve got you under my skin" och The Cures "Close to me". Humor.

/Markus

torsdag 18 oktober 2012

Dags för öringspaning!

Havsöringen stiger för fullt och snart är leken i full gång! I söndags var jag och kompis Kricke ute och skulle kolla min favoritbäck i Kungsbacka. Med 30 meter äng kvar till bäcken grymtade ett stort vildsvin högljutt från buskaget. Kricke utvecklade snabbt ett helt fantastiskt löpsteg och med tanke på min puls i det läget lär jag inte ha anlag för hjärt- och kärlsjukdomar...

Min gode vän, Kungsbacka-Postens eminente journalist Mats H Ljungqvist, citerade den gamla thriller-filmen Razorback:
"-Det finns bara två sorters vildsvin - livsfarliga, eller döda!"

Ut och spana - men var rädda om er!
/Mackan :-)

söndag 14 oktober 2012

Även en blind höna...

Kom på att jag faktiskt glömt rapportera om ett fiskepass förra helgen, där det dessutom blev fångst. Med risk för att bli mobbad av mina manligaste havsfiskevänner (Urban från Nidingen Giants tycker att allt fiske utom havsfiske efter stora hajar är omanligt och med denna rapport lär han gå i taket) får jag ändå bjuda på den rapporten. Jag får skylla på att situationen krävde att mitt flugspö användes.

Jag var iväg på ett möte med sportfiskeklubbarna runt Vättern. På lördagseftermiddagen blev det en timma över för lite fiske i en av klubbarnas sjöar, belägen på Vätterns västra sida. I sällskap av ett 20-tal flugfiskare från 8 olika fiskeklubbar var det jag som tog stormötets enda öring...
- Prestigefångst, hördes någon säga.
- Rent flyt, enligt fångstmannen själv...

Då sjön var ett utpräglat put & take-vatten fann jag det för gott att behålla fisken och den gjorde sig alldeles utmärkt bra som söndagsmiddag, under kraftig influens av rökta enrisspån och kall maltdryck...





lördag 13 oktober 2012

Olles rödspätta!

En till bild på Olles fantastiska rödspätta tagen på Vandia tidigare idag! 2,17kg vägdes den till innan den fick friheten åter. Patrik berättar att det blev helt knäpptyst på båten när fisken återutsattes - underbart!
-Vad tyst här blev då, hade skeppare Thomas Nilsson skrockat! :-)
Mycket jobb för hela teamet senaste tiden så dåligt med fiskerapporter från oss, men vi ska fixa lite med båt + trailer den närmaste tiden. Utöver lite eljobb på trailern knäcktes ju hela targabågen med spöhållare under tävlingen i Öresund senast. Konstigt, vi som alltid kör så lugnt och försiktigt på tävling...

Fått "tips" om att lufta semesterkontot också, så det lutar kanske lite åt en veckas semester på sundet i november. Jag avvaktar i så fall en vecka med svaga vindar. Om det nu finns sådana i november. Plattfiskeriet håller ju lika hög standard även då. För rödspättan har november historiskt sett levererat 41 fiskar till Sportfiskarnas Storfiskregister, medan oktober är snäppet bättre på 52 st, och då har Vandia levererat ett gäng senaste tiden som inte hunnit in på listan. November ser därmed ut att bli glödhet ;-)

För skrubbskäddan är november inte oväntat den hetaste månaden med 160 fiskar mot oktober månads 105. För sandskäddan är april och maj väldigt jämna med oktober och november. Statistiken är inte enbart för Öresund, utan totalt. Alla vet ju dock att det är trålningsbefriade Öresund som gäller om man ska ha trevligt fiske efter ovan nämnda arter. Nåväl, fiskesugen blir man iallafall.

/Mackan

fredag 12 oktober 2012

Rödspätta 2,17kg till Poseidon-Olle!!

Otroligt fin fisk, den största i Sverige sedan 2008, tagen av Olle på Vandia nu på förmiddagen!

tisdag 9 oktober 2012

Lillbåten uppdragen!

Fin kväll i Gottskär, Kungsbackafjorden!

/Markus

Tid för gäddfiske

I helgen kom det upp en gös på 3,11kg i Stora Delsjön och gäddfisket har vaknat till liv senaste veckorna med sjunkande temperaturer. Båtarna på bilden ligger vid badplatsen i Stora Delsjön och hyrs ut på telefonnummer 031-401740. Har man otur får man prata med mig.

/Markus

söndag 7 oktober 2012

Galet bra plattfiskmete i trålningsfria Öresund

Ingen har väl missat det hejdlöst fina plattfiskmetet som varit de senaste veckorna? Navia-Anders har radat upp fina fångster (kolla deras blogg!) och den gångna helgen har Thomas på Vandia rapporterat om otroligt bra fångster. Bland annat togs det under söndagen en skrubbskädda på enorma 1,76kg! I Sportfiskarnas sökbara Storfiskregister finns det bara två skrubbor någonsin över den vikten! Foto på denna fisk och flera andra drömfiskar tagna från Vandias däck under helgen ser ni nedan, och en fylligare rapport med Thomas egna ord från de senaste dagarnas fiske hittar ni här.
Fenknot 420gr

Fenknot 560gr

Skrubbskädda 1,22kg

Skrubbskädda 1,76kg!

Rödspätta 1,58kg

Rödspätta 1,44kg

tisdag 2 oktober 2012

Filmklipp från nya Gen 2 Touch!

Har fingrat lite på nya maskinerna igår och idag... Kommer bli riktigt bra det här! Kolla filmklippen nedan för några av funktionerna (inte superkvalitet på mina mobilfilmer direkt, men...). Kolla särskilt den övre filmen om hur enkelt man skräddarsyr vilka funktioner man vill ha på skärmen.
   Navia har premiärfiskat några timmar idag och är väldigt nöjda. Ska bli riktigt kul att testa funktionerna på riktigt och inte bara i soffan :-)
/Markus

måndag 1 oktober 2012

Film från Håkäringsfisket

Så här lät det på båten när min drömfångst säkrats vid båtkanten.
Jag varnar känsliga personer som inte gillar svordomar att stänga av ljudet. :-) // Magnus

Lowrance lanserar nya HDS® Gen2 Touch!


Från dagens pressrelease:


Lowrance, ett världsledande märke inom marinelektronik sedan 1957, lanserar idag sin splitter nya pekskärm HDS Gen2 Touch. Denna kartplotter och multifunktionsdisplay bygger ut den redan existerande HDS® Gen2 serien och erbjuder båtägare mer möjligheter till integration, utforskning och navigation än någonsin förut.
(klicka för större bild)
HDS Gen2 Touch kombi-serie har både inbyggt Bredbandsekolod och StructureScan HD. Användaren får fördelar från legendariska Lowrance ekolod med ekolodsbilder som ger prestanda med större känslighet, oslagbar klarhet och möjlighet att hitta fler mål. Genom den inbyggda SideScan och DownScan Imaging™ erbjuds fullt sidoseende med fotoliknande bilder över det som är rakt under båten men också ut på både styrbord och barbord sida.
   Systemet innehåller bland annat ScrollBack™ funktion, vilket ger möjlighet att gå tillbaka i ekolodshistorien för att granska, zooma in och titta närmare på bottenstrukturer, fiskar och märka specifika platser med en waypoint.
Från och med i dag (!) finns 7 tums-modellerna tillgängliga på den svenska marknaden. 9 tums-modellerna kommer att finnas tillgängliga för försäljning från första november och 12-tums från första december.
För komplett info, besök www.lowrance.com
För mer information kontakta Sportmanship Marin AB:
Sportmanship Marin AB
Charlotte Arenäs
031- 726 14 02
charlotte@sportmanshipmarin.se 
www.sportmanshipmarin.se