lördag 31 oktober 2009

Robert Fuhr med Rötsimpa på 465g

Öresund är stekhett!

Precis när Ola rapporterat in fantastiska fiskar och pulsen just lagt sig något så får man en bild från duktiga danska teamet Blaeser. Nyss hemkomna från 10 dagar i Tromsö verkar de bara blivit ännu mer fiskesugna. Vi ser Martin Hubert med rödspätta på 1260gr och Brian Ahlers med en skrubba på grymma 1300gr, 51cm, tagna från välkända turbåten Nadia.

fredag 30 oktober 2009

Fenknot 480g

Ola är het idag!

Kolja 1360g

Fin Fenknot

Slätvar 1,8kg från Vandia idag!


Slätvar 1,8kg tagen på Vandia idag. Detta är den största tagen från svensk båt i år vad vi vet.

Kummel +800g!

Ola har slagit till igen med en Kummel i Öresund!

onsdag 28 oktober 2009

Hajfeber!

Det är många som är sugna på Hajfiske efter vårt superfiske förra veckan. En som var sugen är Jimmy Tegnebrink som ringde imorse och undrade var vi tog våra stora förra veckan. Ihop med Lars Kraemer har de redan 9 st Reg över 5 kg på 1,5 h fiske där de tre största väger över 6 kg och den tyngsta hittills väger 6.8 kg!

Jimmy med en fin Haj på 6,8kg!

Även Lilla My-Anders från Helsingborg är uppe med en kompis och dom har redan 12 st reg i båten med en på 7,1 kg i topp!

Vilket Hajfiske! Detta måste vara som på 70 talet!

Navia fångade fin Haj

D2 och Lill-Anders i Navia var i Måndags ute och körde efter Pigghaj.
Strömmen och regnet ställde till det en del men dom fick i alla fall ca 25 hajar med ett efterlängtat reg till Anders på 6,25 kg.

Detta var Anders 15-16e reg om D2 var rätt underrättad.
Grattis Anders till en fin fisk.

tisdag 27 oktober 2009

Nästa vecka: Tackelspecial

Efter påtryckningar från flera håll så blir det från slutet av nästa vecka (när vi har lite lugnare schema) tackelspecial med fokus på havsfisketackel! Alla har sina egna idéer på detta område och det allra viktigaste är alltid att man tror på tacklet man fiskar med, men de flesta kan nog få ett litet tips eller två. Blåsiga höstkvällar är ju som gjorda för att fylla tackelpärmarna med fräscha tackel inför 2010!
Vissa sportfiskare är oerhört hemlighetsfulla, men det har aldrig varit vår filosofi, så vi kommer att bjuda på alla heta tävlingstackel i vår arsenal! Vi kommer även att diskutera krokar, hur vi tacklar ett hälleflundrabete, varför vi trimmar sillhäcklan och hur bästa agnbiten ska se ut. Vi är såklart även själva lite nyfikna på hur Confidence-killarnas djuphavs-vitrocka-havsmus-specialtackel ser ut!

Tight Lines!

lördag 24 oktober 2009

Kikfiske?

Med dagens teknik kan man med hjälp av olika inställningar och lite erfarenhet verkligen få ut mycket information från en ekolodsbild. Bland annat kan man lära sig att känna igen vissa fiskstim på lodet. Sill och torskbulor är klassiska ekon man ofta kan lära sig att känna igen. Ett annat exempel är att en oerfaren användare ofta tror att en brant bergskant som kommer in i utkanten av ekolodets givarkon, och som därmed tecknas som ekon från botten och en bit upp, är fisk. Ibland är ekona dock bara blandat plotter och är såklart omöjliga att bestämma till art.

Så här härligt såg det ut när team Blaeser fiskade hälleflundra i Tromsö förra veckan. Sicksackplottret är förstås jiggens rörelse upp och ner i vattenlagret och plottret nära botten visade sig vara torskar, som är en vanlig bifångst vid flundrafisket i Norge. Vid detta tillfälle fick de torsk upp till 8kg. Det är ju inte omöjligt att en del av plottret kan ha varit betesfisk, som fått torsken och en och annan hälleflundra att löpa amok! :-)

fredag 23 oktober 2009

Fler Tromsö-flundror.

Brian från danska teamet Blaeser får oss att drömma bort en stund med ytterligare ett gäng +20-flundror! De fick till slut 23 hälleflundror upp till 35kg. Brians på bilden överst väger 21kg. Den undre bilden är en kille som heter Darius från Litauen med en hälleflundra på 25kg.

Trevlig helg!

tisdag 20 oktober 2009

Söndagens makalösa hajtur! (del 2)

Efter att ha säkrat agntillgången kunde vi åka upp till en av topparna i området som sista turerna levererat mycket haj i fin storlek. Jag hade som mål att få en haj över 5kg, alltså registrerad storfisk, medan Magnus hade som mål att ta en över 6kg, en mycket respektabel och svårnådd vikt för pigghaj!
Magnus positionerar vant upp båten och driften verkar vara i det närmaste obefintlig: perfekta förutsättningar för hajfiske! Mats och jag släpper ner direkt medan Magnus ska fixa till ett tackel. Det tar nog bara 7-8 sekunder innan både Mats och jag nitar till. Haj direkt! Efter lite pumpande kan vi konstatera varsin dubblé. Vi ändrar till enkrokstackel innan vi släpper ner igen.
Mats ena haj vägs snabbt till ca 4,8kg, bara några hekto från den magiska 5-kilosgränsen! I nästa nedsläpp hugger det direkt igen och Mats tar återigen en haj på ca 4,8kg! Normalt sett ligger pigghajarna i vikter kring 2-3,5kg, där fisk över 4kg får anses som stor. Innan Magnus får ner sitt tackel har Mats och jag redan pumpat upp något dussin hajar, och Mats tar på ganska kort stund i början av fisketuren hela fyra hajar precis under 5kg! Slutligen tar Mats dagens första, men långt ifrån sista, registrerade storfisk med en pigghaj på grymma 6,1kg. Ni ser den på bilden ovan precis efter att den spottat upp en manet!! Snacka om allätare!
I samma veva tar Magnus en vacker haj på 5,95kg, vilket innebär nytt personbästa, men framförallt tar han tillbaka familjerekordet på pigghaj från sambon Kajsa!

Fisket är sanslöst bra och det hugger direkt när man kommer ner. Vid många tillfällen följer 2-3 pigghajar efter sin krokade kompis ända upp till båten! Faktum är att Confidence-Micael en gång vid liknande förutsättningar här ute på Fladen fångade en pigghaj med bara händerna!
Ett märkligt beteende vi noterade var att när vissa hajar kom nära ytan så tog de liksom fart lite extra och plöjde likt en ubåt den spegelblanka vattenytan innan de stack ner igen! De passade väl på när de ändå var uppe... Man kan bara föreställa sig hur mycket haj det måste simmat därnere när vi gång på gång får hugg inom några sekunder efter nedsläpp!
Den långsamma driften gör att vi får en långdrift över grundet, men hajarna verkar följa doftstråket våra agn lämnar efter sig och hugger precis överallt. Någon gång sticker man sig på någon av taggarna när hajen slår till vid avkrokning. Efter att ha glidit ut mot 45-50m så kan vi konstatera 6 hajar över 5kg på första driften som varade 90 minuter. Helt otroligt fiske. Den största är Mats på 6,1kg. Märkligt nog är det Magnus och Mats som tagit alla storfiskarna, och de skämtar om att de vill åka och fiska vrak resten av dagen...
I nästa drift drar jag dock på en större fisk. Den spjärnar emot lite extra och Magnus assisterar med håven när vi ser storleken på den. Vågen visar på grymma 6,92kg! En riktig pjäs och dagen är fulländad för min del!
Vi fortsätter att ha tur med storlekarna och tar ytterligare fisk över den magiska 5-kilosgränsen. Även Magnus tycker sedan att han har krokat i något lite tyngre. Jag assisterar med håven och vi kan notera ännu en riktigt välgödd haj. Den är både lång och tjock, vilket är en trevlig kombination i dessa sammanhang! Är den över 7kg?! Vi har nästan blivit lite fartblinda under dagen. Vågen visar på fantastiska 7,85kg!! Vilken fisk!! Underbart att få ta en sådan fisk på spö i svenska vatten och att sedan få returnera den oskadd till sitt rätta element!
En titt i storfiskregistret visar att Magnus pigghaj är den största spöfångade på 2000-talet. Svenska rekordet från 1970 ligger på 10,4kg, och känns plötsligt inte riktigt lika avlägset som tidigare. Min haj på 6,92kg slår sig precis in på topp 5 på 2000-talet.
Vi avslutar fiskepasset ovanligt tidigt. Totalt kan vi summera 11 hajar över storfiskgränsen 5kg, med toppfiskar på 7,85kg, 6,92kg och 6,1kg! Magnus är värst med 6st storfiskar, Mats 4st, medan jag märkligt nog "bara" får en över 5kg. Vi är alla otroligt nöjda, och jag inser lättad hur länge jag hade fått pikar och kommentarer från övriga teammedlemmar om jag lyckats med att inte få någon över 5kg denna dag! Dessutom har vi tvåsiffrigt med hajar över 4,7kg.
Vi fiskade mest med fiskstrimlor, men även Gulp-maskar gick väldigt bra. Mats tog många fiskar på klassikern gråsejhuvud. Även hel räka var gångbart.

Sammantaget en fantastisk dag som man kommer att minnas länge!

Tight Lines!
Markus

måndag 19 oktober 2009

Söndagens makalösa hajtur! (del 1)

Äntligen fiskeväder! Efter att inte ha blött linorna sedan tävlingen i Öresund i september var vi nu riktigt sugna på fiske! Vi hade först lite planer på Öresund, men efter lite fiskemässigt klena fiskerapporter under lördagen så bestämde vi oss för att åka ut på Fladen för att prova lite på haj och kanske prova lite vrakmete. Mats hämtade upp Magnus och mig, och efter att ha hämtat båten som redan stod på trailer sedan sist så sjösatte vi snabbt i Gottskär i Kungsbackafjorden. Det var en fantastisk morgon!
Vi tuffade utåt i fjorden och såg solen gå upp bakom dimbankarna i öster. Det var några minusgrader på morgonen men det lovade gott med solen och ett stilla hav. Med Ingemar Stenmarks skicklighet rundade Magnus hummertinornas välor när vi passerade Hållsundsudde.
Vi visste att det kommit upp en del stor pigghaj på sistone och insåg att det kunde bli sista havsfiskepasset i hemmavattnen i år. Höstvädret kan vara nyckfullt.
Vi tycktes vara ensamma på havet bland fritidsbåtarna, men så var klockan ganska tidigt en söndagsmorgon. Ute i farleden var det dock som vanligt gott om fartyg. Vi passerade ganska nära Nidingen med sin klassiska siluett. Nidingen, med sina förrädiska rev, är Sveriges största skeppskyrkogård. Hundratals båtar, om inte mer, har förlist här. Vi håller oss på säkert avstånd, man ska inte lita helt på elektroniken.
Nidingen är även en mycket bra plats för fågelskådare. Många fåglar stannar här under framförallt vår och höst, och här finns också Sveriges enda häckande par av den ovanliga Tretåiga måsen (Rissa tridactyla).
Apropå häckning så observerades här ute under ett antal år på 1990-talet den unika Krullhårstofsade onsalaslyngeln (Matsus Lagerstedtus), som särskilt under fina semesterdagar kunde visa sig och med sina speciella övertygande parningsrop locka upp framförallt tonårsdöttrar i fyrvaktarstugan.

Hursomhelst, vi susade direkt ut mot en topp där vi utan problem fyllde upp agnförrådet med småsej och några enstaka makrillar. Hajen är en allätare, men en färsk fiskstrimla sitter bra på kroken och skickar ut ett effektivt doftstråk som ofta lockar in hajarna.
Vi använder ett klassiskt paternoster-tackel ungefär som på bilden nedan:

Viktigt att tänka på är att man har minst 1mm nylon till tafsmaterialet, då hajen dels har vasst tandgarnityr, men inte minst att den även har hud som sandpapper som sliter på tacklen. Då hajen är ganska duktig på att slingra sig och rulla sig på linan är det också väldigt viktigt att man har ordentligt med tjock nylontafs mellan tacklet och flätlinan.
Vi kan också nämna att hajen är en stimfisk utan dess like, så när man väl börjar få haj så kör man med ett enkrokstackel, lämpligtvis bara med tafsen under pilken. På detta vis får man mer ut av fighten, som givetvis utkämpas med lätta grejer.
Vi fiskar inte precis på botten utan gärna några meter upp. På detta sätt är det ingen risk att hajen plockar upp och sväljer betet utan att du märker något. Tvärtom så får du ofta ett brutalt hugg, och eftersom vi gör mothugg direkt så sitter omkring 99 av 100 hajar i mungipan och de kan snabbt returneras.

Fortsättning följer!
/Markus

Olof Ohlssons 20:e registrerade storfisk!

Även Olof Ohlsson och Oscar Bergstrand på Confidence har varit ute och fiskat Pigghaj.

Olof Haj på 5,42 kg

Olof slog till med sin 20:e registrerade storfisk.
Totalt fick dom 3 st över 5 kg där Oscar var värst med en på fina 6,32 kg. Olofs fisk vägde 5,42 kg.
Grattis till fina fiskar och speciellt Grattis till Olof som var 2:a till 20 arter i gänget efter Mikael Karlsson.
Oscars Haj på hela 6,32 kg

Håkan Wing och redan nämnde Mikael var nere i Sundet i helgen. Tyvärr var fisket riktigt dåligt och Håkan som nu står på 19 reg får vänta ett tag till på sin 20:e art. Håkan skuggas av undertecknad som just nu ligger på 18 st arter över regvikt.
//Magnus

söndag 18 oktober 2009

16.30: på hemväg, båten uppdragen.

Totalt 11 hajar över 5kg, samtliga återutsatta. Vilket fiske! Bilder från kameran och en rapport kommer idag eller imorn.

Vilket monster! 7,85kg!

8 reg hittills.

Mackan 6,92kg!

Underbart väder, nästan ingen ström. Vilket fiske! 6 registrerade storfiskar på första driften, enorma mängder haj som följer efter ända upp till ytan! Alla givetvis återutsatta.

Mats 6,1kg reg.

09.10: Haj direkt!

Haj upp till 4,8kg och alla fick fisk efter 10 sek fiske!

Nidingen 08.20

lördag 17 oktober 2009

Team Isola fiskar Haj imorgon.

Imorgon blir det Pigghajsfiske ute på Fladen området för Magnus, Mats och Markus. Rapporter från veckan har visat att det finns en hel del Haj kvar.
Följ oss på bloggen imorgon så får vi hoppas att dom är i stöten.
Team No Name med Håkan Wing, Micael Karlsson förstärkta med Ola Esbjörnsson kör en 2 dagars nere i Sundet i helgen. Idag har fisket varit trögt och inget stort finns att rapportera. Även Benny Johansson, Magnus Lantblom och Leif Krause är nere och dom har enl Mikael fått en Kolja på över 1,2 kg samt Vitling på 710g.
Nya rapporter från No Name kommer imorgon.

fredag 16 oktober 2009

Fortsatt blåsigt i Tromsö.

Team Blaeser rapporterar om fortsatt stormigt väder och campens flytbrygga hade nästan gett sig iväg igår. De passade på att skicka över några bilder från veckan. De har som sagt fått några flundror upp till 22 kg som de återutsatt.

Det ser lite kyligare ut än när vi var där veckan efter midsommar, men vilket härligt landskap att fiska hälleflundra i!!

onsdag 14 oktober 2009

Rapport från Tromsö!

Vi pratade precis med Brian i danska teamet Blaeser. Han och 4 kompisar är sedan i fredags uppe i Tromsötrakten för att fiska hälleflundra. Eftersom vi var där i somras med väldigt bra resultat (43 hälleflundror på 8 pers) så ringde Brian för lite tips på de områden som gav oss mycket hälleflundra då. Förhoppningsvis är det heta områden även nu på hösten! Brian lovade att skicka en rapport.

Hittills har de fått 12 flundror med största på 22kg, samt ytterligare 2 över 18kg. Det var en del fisk i vattnen men det hade varit lite trögfiskat med många nafsande flundror som vägrade hugga ordentligt. I nuläget blåste det 20m/s, så dagens fiske hade i det närmaste blåst bort, sånär som på ett morgonpass som gav torsk upp till 8kg. Spättafisket på "vårat" heta ställe hade inte gett något.

lördag 10 oktober 2009

Lördagens biologutflykt.

Lördagen ägnades åt lite spaning och fotografering i bäckar och åar i Kungsbackas närområde. Jag tog med biologkollegan Nils Ljunggren till de olika fiskvägarna en bit upp i Rolfsåns vattensystem. Vandringsvägarna, som vi visat bilder på tidigare, ska hjälpa lax, havsöring och Lygnerns insjööring att nå sina ursprungliga lekområden uppströms Lygnern.


Det fina omlöpet vid Bosgårdens kraftstation är ett bra exempel på en lyckad vandringsväg. Dammbyggnaden gör att fisken naturligt simmar upp i omlöpet som är byggt som en naturlig del av ån. Omlöpet är dessutom tillräckligt långt för att fallhöjden inte ska bli för stor, vilket är ett krav för att sämre simmare ska ta sig upp. Lax och öring är dock utomordentliga simmare och hoppare och tar sig ofta förbi mindre vandringshinder.


Omlöpet är inte mer än några månader gammalt, men redan har insektslivet tagit fart. Detta bevisas genom strömstarens förekomst. Ovan ser ni Nils som smyger sig fram för att få en bra bild. Strömstaren ser ni långt ut till höger i bild på stenen vid vattnet.


Strömstaren är väldigt duktig på att samla in insekter från botten. Den sitter på stenar och dyker i vattnet på ett ganska roligt sätt. En väldigt charmig bekantskap.


Lite längre uppströms ligger Apelnäs med den femstegiga cementtrappan. Även denna trappa fungerar bra för lax och öring, men den är inte lika bra som Bosgårdens omlöp för fiskarter med sämre förmåga att forcera ström och hinder. Anledningen till att man inte alltid gör ett omlöp är att terrängen runt om sällan tillåter det. Det måste finnas gott om plats i naturen och det får inte vara för mycket berg.

Vandringsvägen vid Forsa kraftstation vid Bollebygd är ett dåligt exempel på omlöp (min egen personliga åsikt). Det är alldeles för brant, vattenfåran är alltför odefinierad och krånglig för fisken att hitta upp i, och dessutom riskerar alla lösa stenar i bild att rasa ner vid ett rejält högflöde, vilket såklart skulle rasera hela omlöpet.
En lösning här hade varit att dra ut omlöpet längre ut i terrängen, alltså till vänster i bilden ovan. Med ett längre omlöp får man ner fallhöjden, vilket gör det enklare och mer möjligt för fisken att ta sig upp.

Att själva luckan som reglerar vattenmängden i omlöpet dessutom var ganska stängd, trots högflöde, hjälper bivetvis inte fisken på vägen. På bilden ovan ser man tydligt hur det mesta av vattnet spiller över kanten till höger i bild, istället för att gå igenom luckan och ner till omlöpet som går ner till vänster. Det är ju möjligt att det finns en logisk förklaring till detta, men under oktober-november när laxen och öringen vandrar borde de ju givetvis ges alla möjligheter att passera kraftverket.

/Markus

torsdag 8 oktober 2009

Kurs vattendragsrestaurering.

Jag har haft förmånen att få vara med på en kurs i vattendragsrestaurering tisdag-torsdag denna vecka. Kursen är arrangerad av Naturvårdsverket och behandlar inte minst problemet med vattenkraftverk. Jag har tidigare visat bilder på samma tema från Rolfsåns avrinningsområde. Kursen är nationell och hålls i Falkenberg, där man jobbar hårt med Ätrans vattensystem och dess skyddsvärda laxstam.


Vid Hertings kraftstation i centrala Falkenberg går fisken upp i en laxtrappa och förbi kraftverket. Falkenbergs kommun äger kraftverket och har efter påtryckningar gått med på en utrivning av stora delar av kraftverket, vilket innebär en fri passage för alla fiskarter upp i Ätran. Åtgärden är unik och innebär en klar förbättring av möjligheten för fisk att passera kraftverket. Beslutet har föregåtts av stora fiskeribiologiska undersökningar.
Den befintliga fisktrappan har fungerat hyfsat för salmonider (lax och öring), men klart sämre för andra fiskarter. På bilden ovan syns en laxhona på ca 4kg som idag håvats i fisktrappan och som hjälptes sista biten över betongen. Bland annat var Hallands Nyheter på plats.


Själv hade jag den makalösa turen under vårt korta studiebesök att på bild fånga en lax som hoppade i ett av fallen kring kraftverket. Hoppande lax är verkligen en viktig symbol för naturvården och givetvis en viktig faktor för oss biologer i jobbet med den här typen av arbete. Utrivningen av kraftverket bekostas av Naturvårdsverket och Falkenbergs kommun, och är verkligen unik i sitt slag. Givetvis blir det krångligare om det handlar om privatägda kraftverk eller ickestatliga storbolag.
Som det är nu är sportfisket efter det relativt klena laxbeståndet i Ätran värt ca 5 milj. kronor, men beräknas kunna värderas till 20-25 milj. kronor med ett "normalstort" bestånd. Utrivningen inklusive den ekonomiska förlusten p g a minskad kraftproduktion beräknas till 40-90 miljoner kronor. Med ett ökat laxbestånd och därmed ökad turism skulle de pengarna ganska snabbt vara tillbaka. Att Falkenbergs kommun med detta är en förebild inom detta område behöver väl knappast tilläggas.


Längre upp i systemet, närmare bestämt vid Nydala kvarn i det viktiga biflödet Högvadsån, finns ett par svårforcerade fall i samband med kvarnbyggnaden. En del av fisken (här uppskattningsvis 50%) passerar via dessa vandringshinder. Lax och öring är duktiga simmare och kan ta sig förbi vandringshinder genom hopp på bortåt 2m!! Ofta är ju fiskvägar, såsom fisktrappor, avsedda just för salmoniderna. Salmoniderna är dock de klart bästa simmarna, medan fiskarter som abborre, gädda, gös, ål, nejonögon och de flesta karpfiskarna är väldigt dåliga på att passera denna typ av vandringshinder. Undantag är exempelvis färnan och iden, som periodvis migrerar en hel del i vattensystemen. De saknar dock inte minst salmonidernas hoppegenskaper för att passera den typ av vandringshinder som ni ser på bilden ovan.

Vid Nydala kvarn går andra hälften av fisken in i en fiskfälla, där de håvas, mäts, könsbestäms och slutligen lyfts förbi vandringshindren. Detta arbete har utförts sedan 1954 (!!) och är därmed en oerhört viktig kunskapskälla för att inte minst övervaka årsvariationer i bestånden av de kommersiella arterna lax och öring. Ca 1/4 till 1/5 av fisken är öring, resten lax.

Denna vackra öring på ca 3kg lyftes upp under dagen. Idag på eftermiddagen hade 13 fiskar gått i fällan, varav 3 var öringar. Hittills i år har ca 270 fiskar lyfts förbi vandringshindren. Under glansåren på 1980-talet gick ca 1400 fiskar i fällan!! Som mest lyftes 200 fiskar på en dag förbi fallen!!
Nedgången har utöver kraftverken bland annat berott på laxparasiten Gyrodactylus salaris, som i Ätran sannolikt introducerades i samband med en fiskutsättning 1984. Denna parasit (en s k haptorsmask) är ca 0,5mm lång och sitter i slemmet på framförallt laxyngel. De orsakar små gropar i skinnet på ynglen, vilket i sin tur leder till infektioner och angrepp. Ett litet laxyngel kan ha flera tusen parasiter!
"Gyron" har framförallt i Norge medfört enorma konsekvenser. I vissa älvar har laxbestånden slagits ut nära 100%-igt, med gigantiska ekonomiska konsekvenser som följd, medan svenska vattendrag på västkusten har sett en varierande effekt av parasiten. Det är ynglen som dör, då parasiten är sötvattenslevande och därmed inte överlever på fisk som går ut i havet, och den sprids därmed inte heller via fisk som är havsvandrande (om inte avståndet och sträckan genom saltvatten är kort).
I Ätran har vissa år varit värre än andra under 2000-talet. Av de laxförande vattendragen på västkusten är det bara Enningsdalälven, Örekilsälven, Kungsbackaån och Rolfsån som är fria från Gyrodactylus salaris (våren 2009). Den största spridningsvektorn är utplantering av fisk. Parasiten kan finnas på regnbåge, och utplantering av denna art har spridit smittan till många vattensystem på västkusten.

/Markus

söndag 4 oktober 2009

stulet inlägg...

Såg att Mackan snodde min idé om att skriva om blåsigt väder. Tog några bilder i eftermiddags på sydsidan Kungsbackafjorden. Dock omöjligt att hålla kameran still. Klicka gärna på bilderna för att se dom i större format. Kan rekommendera en promenad på Näsbokroks naturreservat när det blåser. Klart mäktigt.


Ute vid i solen ligger Nidingens Fyrplats.





Bara blåst. Som vanligt.

Visst går det att fiska i blåsten, men det ska ju vara kul också. En ledig söndag kan ju istället innebära lite svampplockning, eller varför inte kolla till båten. En av våra "hangaround-båtar", stationerad i Gottskär i Kungsbackafjorden, fick lite vatten öst och några tampar tajtade idag. Den är kanske inget för en Bratten-tur, men den har fångat en del rariteter som pigghaj över 5kg, oxsimpa, staksill och taggmakrill :-)
Från Gottskär har man fin utsikt över stora delar av Kungsbackafjorden. På fotot nedan syns den populära badön Brokö, som dessutom är en klassisk plats för makrillfiskare. En bra dag i juli kan det ligga närmare 50 båtar här! Idag hade inte ens de mest garvade makrillfiskarna tagit sig ut.
Vid Nidingens fyrplats utanför Kungsbackafjorden blåste det nu ikväll 21m/s i medelvind, med byvindar på 27m/s!! Gränsen för storm går ju vid medelvindar på 25m/s. Nästa helg är det fiske inbokat, men det ser enligt långtidsprognoserna just nu ut att bli något som är mindre vindberoende än havsfiske som är förstavalet. Det kan bli gädd- eller abborrfiske på hemmaplan.

Grymt med svamp!