måndag 31 augusti 2009

Blåst, blåst, blåst...

Den 19-20 september avgörs havsfisketävlingen Garmin Fiskefestival i Öresund, med utgångshamn Landskrona. Denna tävling ingår som fjärde och sista deltävling i det Skandinaviska mästerskapet SSC. Det är jämnt i topp inför Öresundstävlingen, och vi är med och fightas om segern i SSC.
Som vanligt kommer det att bli en tuff och jämn tävling, med de duktigaste danskarna, skåningarna, västkustborna och övriga på plats! Det hade förstås varit väldigt roligt med några norska team i denna tävling, precis som det hade varit roligt med fler danska team i Pater Noster Cup och Langesund!


I trålningsbefriade Öresund har man bra chans till rariteter som fenknot (ovan), piggvar (nedan), slätvar och kolja. Speciellt vararna kan vara väldigt nyckfulla och bli viktiga på tävlingen, men en ovanlig fisk som fenknot kan fälla avgörandet. Fotona är tagna på en tur i Öresund med Isolabåten för en dryg månad sedan.

I och med att vi är fyra i teamet så är det alltid en som står över vid varje tävling, då SSC-tävlingarna är för 3-mannalag. I Öresund gör sannolikt Mats comeback efter tillökning i familjen nyligen, medan Markus är den som får coacha från land ;-)
Förhoppningsvis lugnar sig vindarna framöver så att vi kan komma ner och träningsfiska lite innan tävling!

Mer info om SSC och de olika deltävlingarna hittar du på http://www.ghfk.se/ under SSC.

söndag 30 augusti 2009

5L och en vobbler

Dagens skörd 5liter kantareller och en vobbler.
Ett nytt ställe gav ca 1 liter på liten yta.
RS

fredag 28 augusti 2009

Djuplodande rekordfiske ombord på Confidence (del 4).

Vi blir helt fascinerade av deras sång som hörs klart och tydligt. Det är precis som man hört på naturprogram om valar på tv! Jag vet inte om dom försöker prata med båten, men till slut tröttnar dom nog på avsaknaden av svar, och simmar lugnt vidare tillbaka till alla dom andra valarna som fortfarande är synliga långt borta vid horisonten. Det närgångna besöket blir för oss alla ombord ett minne för livet! Under kvällen och början av natten ser vi flera valar ganska nära båten. I den stilla natten är det dessutom enkelt att höra valarnas ljudliga blåsande. Håkan skrämmer Roger genom att pusta högt bakom hans rygg. Lurad!

Storfiskesset Ola Esbjörnsson med 150cm långa!

Efter några lubbar drar Ola i snabb följd två fina långor. Den största hugger vid midnatt och tynger vågen till respektabla 18,8 kilo. Under natten ökar strömmen ytterligare och vi pressas bort från vår position. Istället hamnar vi över den ofruktsamma leran utan möjlighet att styra in oss över branten. Detta till trots fiskar Ola oförtrutet vidare och fångar ytterligare några blåkäxor fram till morgonen.

Fredag 7 augusti
Efter frukosten åker ankaret upp. Med upp i båten följer en ganska stor sten som kilat sig fast i ankaret. Vi låter Ola posera med ”fångsten” framför kameran. Det märks att han, med sina femtio registrerade storfiskarter, har vanan inne.

Vi bestämmer oss för att lämna 10-gradarn för denna gång, och sätter istället kurs mot grundare vatten utanför Grebbestad. Kontrasten är total, för nu är vårt mål istället fiske efter brungylta på 30-50 meters djup! På eftermiddagen, efter avslutat fiske, kan vi räkna in tre fångade brungyltor i vikter runt 200 gram. Inga jättar, men riktat artfiske är alltid fantastiskt kul, oavsett fiskarnas storlek.
När vi anländer hamnen i Grebbestad kan vi summera tre hela dagar i följd ute till havs. Under våra dagar har har vi fått uppleva ett fantastiskt fiske.
Kanske det bästa hittills ombord på Confidence!!
.
Micael Karlsson
Confidence

Djuplodande rekordfiske ombord på Confidence (del 3).


Torsdag 6 augusti
Frukosten avnjuts ombord på ett, om möjligt, ännu mer stilla hav. Efter ett kort rådslag beslutar vi oss för att göra en ny ankring på en närliggande position med hårdbotten, denna gång med målsättningen att fånga en blålånga. Ankaret åker upp i vanlig ordning med hjälp av en stor boj, Oscars fantastiska ankarhjul och båtens motorkraft. När ankaret och kättingen har åkt upp till bojen, är det bara att hämta hem ankarlinan som ligger och flyter på ytan. Ola som fiskat hela natten passar nu på att vila lite medan vi förbereder nästa ankring. Det blir en ofrivilligt lång vila för honom eftersom vi lägger hela förmiddagen på tre misslyckade ankringsförsök.
Strömmen, som har ökat i styrka, gör att vi inte får fäste ute på leran på 478 meters djup, trots att vi har ute hela vår ankarlina. 700 meter ankarlina räcker inte till, utan nu skulle vi behöva ytterligare 200-300 meter för att få fäste. Vi inser att vi måste ge upp försöket att fiska på denna brant som tidigare gett oss blålånga , men lita på att vi nästa gång har tillräckligt med ankarlina ombord!

Vi gör en ny ankring, denna gång ett par hundra meter norr om vår tidigare vitrocka position. Här på hårdbotten får vi fäste, och kan börja vårt fiske igen nedanför kanten på runt 400 meters djup. Efter några lubbar och blåkäxor av mindre storlek, är det så min tur att kroka en hygglig fisk. Till att börja med är fisken ganska beskedlig, men efter en stunds vevande kommer så den karakteristiska rockakänslan. Inga knyckar, bara ihållande tungt. Strax under båten trasslar jag ihop min lina med Håkans, men allt går vägen och upp i båten lyfts ytterligare en stor vitrocka. Efter en snabb fotografering, vägning och mätning returnerar vi den vackra fisken. Vikten fastställs till fina 9,52 kilo och längden till 118 centimeter.

Micael med nytt personbästa på vitrocka!

Valar
Plötsligt bryts vattenytan i horisonten av en stor fena, sen en till, och en till. Valar! Massor av valar! Vi uppskattar det till omkring 50 individer, kanske fler. Efter en stunds spekulerande och betraktande med kikaren avskrivs späckhuggare. Ryggfenorna är alldeles för små. Vi enas om vikval, men efter en snabb titt i litteraturen vid hemkomsten tror jag att grindval är en mer korrekt identifiering.

Jag svär över mitt futtiga 24-55mm original kameraobjektiv, då valarna är alldeles för långt ifrån båten för att kunna ge några bra bilder. Men så plötsligt viker några valar bort från dom övriga och kommer närmare oss. Till slut är dom alldeles intill båten, och jag konstaterar under ett kort ögonblick, att nu är dom så nära att jag måste zooma ut för att få med hela valarna!

Det är en hel valfamilj som till slut kommer upp alldeles intill oss. En enorm hanne på närmare 7 meter, en något mindre hona, och en liten unge på omkring 3 meter.
Forts. följer!

torsdag 27 augusti 2009

Djuplodande rekordfiske ombord på Confidence (del 2).


Vitrockor och havsmus
Så kommer den första vitrockan upp i båten. Det är en liten fisk på bara 2 kilo. Djupet är 407 meter och botten en förmodad blandning av sten, grus, sand, korall och lera. Här nedanför branten på denna typ av botten kan allt hända! Ytterligare en mindre vitrocka runt 5 kilo hamnar i båten. Denna fisk har Ola av misstag lyckats kroka i vingen. Kanske är det ett bevis på att det är många rockor som tävlar om agnet där nere på botten?
Kort därefter krokar Håkan en fin fisk, som efter en stunds ihärdigt pumpande kommer upp bakom båten. En fin vitrocka ropar alla i mun på varandra! Oscar som håller på att laga middag, tar snabbt på sig ett par arbetshandskar, lutar sig över relingen och tar tag i fisken. Åtta kilo utbrister undertecknad när fisken ligger på durken. Inte mer är sju säger någon annan. Vågen avslöjar sanningen. Runt 10 kilo och sannolikt en rejäl höjning av gällande svenska rekordet! Jubel i båten!

Håkan Wing med vitrocka på 10,205 kilo. Nytt svenskt rekord!

Efter ett avbrott i form av en utsökt middag med fläskfilé och en bra flaska rödvin att dela på, fortsätter vi fisket långt in på natten. I skymningen är Roger på väg att returnera en blåkäxa i rekordformat, innan Ola hinner stoppa honom. Vikten fastställs senare i land till 724 gram, vilket bara är 16 gram från svenska rekordet.

Roger Thilander med resans största blåkäxa, bara 16 gram under gällande rekord.

Oscar som också har kommit igång med fisket igen efter matlagningen, har också krokat en mindre fisk som snart är uppe vid båten. I fullmånens sken ser han en långsmal och blank fisk och hinner bara tänka ”skoläst” innan han svingar in den över båtrelingen. Att använda en håv hinner han tydligen inte ens fundera över… När fisken ligger på däck vrålar alla; Havsmus, en havsmus, det är bara för bra för att vara sant! Men det är sant, och Sveriges första spöfångade havsmus är ett faktum! Att Oscar tidigare under kvällen flera gånger pratat om sitt oemotståndliga ”havsmustackel” gör inte saken sämre. Alla är övertygade – det var ett äkta havsmustackel han använde!
Havsmus ombord, hur fräckt som helst!


Oscar Bergstrand med Sveriges första spöfångade havsmus. Vikt 1,132 kilo och 77 cm. Dessutom dagens andra svenska rekordfisk ombord!

Vi är alla djupt fascinerade över den vackra fisken. Silverblank, stora djuphavsögon och ett par väl tilltagna bröstfenor. Den har också en stor spetsig tagg precis framför ryggfenan och ytterligare en taggig ”tentakel” på huvudet. Eftersom det rör sig om en hanfisk, är teorin den att denna ”tentakel” har en funktion vid parningen på något sätt.
Vi hinner fira även denna fisk med en liten ”stänkare”, innan kvällen övergått i natt. Det enda som kommer upp i båten är ytterligare några blåkäxor och mindre lubbar, så Håkan, Roger och undertecknad beslutar sig för att krypa till sängs efter en lång och händelserik fiskedag. Oscar och Ola fortsätter fisket och landar ytterligare 3 vitrockor under natten. Ola står för bedriften att fånga alla 3, med en fantastisk fisk på 9,9 kilo som nappar nästan direkt på nedsläpp. Oturligt nog är också denna fisk krokad i vingen. Kort efter får han dock kompensation i form av en på 9,45 kilo som gapat över agnet och sitter krokad på rätt sätt.
Forts. följer!

Confidence: Djuplodande rekordfiske! (del 1)

Vi har det stora nöjet att få publicera en artikel om våra vänner på legendariska Confidence och deras fantastiska rekordfiske i början på augusti, där de bland mycket annat satte 2 svenska rekord, varav ett på en för Sverige helt ny art. Artikeln är skriven av Micael Karlsson, en av teammedlemmarna på Confidence och utan tvekan en av de mest rutinerade havsfiskarna i Sverige. Artikeln är ganska lång så den kommer sannolikt i 4 delar idag och imorgon. Håll till godo!


Djuplodande rekordfiske ombord på Confidence.
Text och foto av Micael Karlsson.

Äntligen, efter att ha legat i startgroparna under större delen av sommaren och väntat på bra väderförhållanden, visar långtidsprognosen svaga vindar, vilket ger rätt förutsättningar för en satsning på djupet. I vanlig ordning är det Oscar Bergstrand, Håkan Wing och undertecknad ombord, men eftersom inte Olof Ohlsson kunde följa med denna gång, har fiskevännen Roger Thilander och storfiskesset Ola Esbjörnsson fått överta hans plats på båten.
Fiskemålet för resan är att ta tillbaka vårt tidigare svenska rekord för blålånga. Vi tänker även rikta fisket efter vitrocka och kanske kan vi komma i kontakt med någon håkäring, skoläst, kolmule, havsmus eller rödtunga.

Onsdag 5 augusti.
Efter en tidig samling är vi på väg ur hamnen i Lerkil redan klockan 04.30. Båten är fylld med proviant, vatten och is, med målsättningen att kunna övernatta för ankar ute till havs. Efter att morgonfrukosten avnjutits på ett stilla hav under färd, gör vi första stoppet efter makrill till agn vid Pölsan. Agnfisket går till att börja med lite trögt, så först några timmar senare när vi även gjort ett par stopp utanför Måseskär har vi fått ihop en rågad fisklåda med fin makrill.

Agnfisket avklarat tycker Håkan. Nu sätter vi kurs mot djupet.

Vid middagstid är vi framme vid vår position vid 10-gradarn. Strömriktning, avdrift och bottendjup kartläggs noga innan ankaret slutligen åker i på 317 meters djup och på ett avstånd av 0,18nm öster om vår tänkta fiskeplats.
Strömmen sätter av i västlig riktning, vilket med denna ankring gör det möjligt för oss att få till ett fiske precis nedanför branten på över 400 meters djup. Efter närmare 3 minuters väntan når ankaret botten, men först när vi har omkring 500 meter lina ute, lägger vi fast den i båten och låter strömmen sträcka upp ankarlinan. Båten hamnar perfekt över branten, vilket ekolodet tydligt visar genom att pendla mellan dryga 300 och 400 meter beroende på båtens rörelser.
Djupfisket brukar många gånger bjuda på en kraftig ytström, men längre ner brukar strömmen avta ganska omgående. Så är inte fallet idag. Ett långvarigt blåsväder i kombination med fullmåne medför att strömmen är bortåt 2 knop. Dessutom går den djupt ner i vattenmassorna, vilket medför att vi till en början måste använda 1 kg sänke för att få bottenkontakt. Detta trots att vi alla fiskar med heldragen wire 0,30-0,36 på rullarna.
Ola är först nere med agnet på botten, och hinner knappt sträcka upp linan förrän han krokar dagens första fisk. Den hårda strömmen gör att det blir en tuff upptagning innan en fin lubb på strax över 10 kilo dunsar i däck. Efter ytterligare några lubbar på 7-8 kilo i båten, är det Oscars tur med en långa på drygt 11 kilo. Ola höjer strax efter sitt personbästa på lubb till 12,50 kilo samtidigt som undertecknad lyfter in en vacker lubb på 11,25. En bra start efter bara någon timmes fiske.

Ola Esbjörnsson med resans största lubb.

Först framåt sen eftermiddag avtar strömmen, vilket gör att vi kan gå ner till mer rimliga vikter på sänken. För att undvika onödiga trassel vid fiske på stora djup är det en fördel om alla använder lika sänken och vikter. Ombord på Confidence använder vi uteslutande kulsänken på normalt 350 eller 500 gram vid djupfisket.

Forts. följer!

onsdag 26 augusti 2009

Jockes pigghaj på 5,2kg!


En bättre bild på Jockes fina haj från igår. Den levde lite rövare i ytan så det var riktigt skönt när den gled i håven! Den tog en makrillstrimla på 43m djup utanför Nidingen vid riktat hajfiske (driftfiske).
Vi behöver väl knappast påpeka att en så här stor (och mycket gammal) hajhona självklart ska hanteras försiktigt och givetvis återutsättas. Det gäller de flesta haj- och rockaarter, som generellt är mycket långsamtväxande och blir könsmogna sent. Det är verkligen något speciellt att kunna fånga så här fina fiskar längs svenska kusten!
Grattis Jocke till en mycket fin fisk!

tisdag 25 augusti 2009

Gastmästerskapet då?!

Efter en stark slutforcering av Jocke delade han segern med undertecknad på 9 poäng. Alex kämpade väl och fick ihop 7 poäng efter bland annat 4 för honom helt nya arter, grymt bra jobbat!!
Vi fick pigghaj, vitling, skärsnultra, berggylta, blågylta, makrill, torsk, mindre kungsfisk, glyskolja, fjärsing, sandskädda och knot. En bättre bild på Jockes haj kommer under onsdagen. Godnatt!

/Markus

5,2kg! Grattis Jocke!

Mindre Kungsfisk.

Jocke och Alex 7p
Markus 9p.
Nu ska vi köra pigghaj en stund.

Lunchdags!

Ställning:
Jocke 6p
alex 4p
Mackan 6p

Alex första Blågylta!

Skärsnultra!

Liten men fin.

Stora Gastmästerskapen 2009!

Det som under måndagskvällen först såg ut att bli en inställd hajtur har under natten likt en Aftonbladet-artikel om organhandel fått oanade proportioner och blivit ett hett samtalsämne. Istället visar det sig att fisketuren har utmynnat i Isolas årliga (med start i år) Gastmästerskap!! Utrikesdepartementet har valt att inte kommentera ärendet.

Isolas ordinarie gast Markus, för dagen kapten, får kanske hållas som knapp favorit med tanke på att han under augusti hållit igång med både Stora Bält Cup och Langesundsfestivalen. Efter 11 dagars tentaplugg och en 6-timmarstenta på måndagen ska han dock vara allmänt sliten och har inte ens orkat knyta tackel utan kör på begagnade Langesundstackel. Inte bra.
Jocke Näslund har däremot efter en veckas semester sannolikt vilat sig i form. Hans dokumenterade egenskaper som skicklig kustfiskare kan få en avgörande betydelse om det bara blir inomskärs- och kustfiske idag p g a vinden. En outsider som spelbolagen ger stora chanser!
Slutligen Alex Frisk då. Antalet spöfångade havsarter är lätträknade och det krävs många nya arter idag för seger, men alla vet ju att nybörjartur slår klass!

Reglerna är enkla: flest arter vinner! 1 poäng per art, förutom paddtorsk och fenknot som ger 2p. Man räknar endast en fisk per art!

måndag 24 augusti 2009

Fiske tisdag!

Under tisdagen ska Isolabåten rastas lite, sista havsfisket på ett tag för min del. Jag hade förhoppningar om en hajtur till Fladen, men med den sista vindprognosen ser det kanske inte så troligt ut. Vi sticker i a f ut framåt lunchtid, båten ligger i Lerkil så vi börjar landnära med lite gyltafiske. Kompisen Jocke och svåger Alex är gastar (skär agn, klipper räka, berömmer kaptenen för diverse småsaker, städar båten osv, d v s det som jag själv normalt sett alltid gör på Isola) och Alex har aldrig fått vare sig berggylta eller blågylta så det måste vi lösa :-)
Förhoppningsvis lägger sig vinden på eftermiddagen ännu mer än vad som förutspåtts så att man kan komma ut en bit. Annars blir det jakt på paddtorsk, piggvar, rötsimpa, fenknot och annat kul inomskärs. En av gastarna har även utlyst en arttävling på båten under dagen!
Rapport kommer!!

/Markus

Några bilder från Mobilen

Här har vi kompisens grabb Christian som var grym på Smörbult i Lördags.
Samtidigt så kom det en båt och skulle hämta någon i hamnen vi fiskade i. Han som körde var antingen berusad eller idiot. På sidan av rännan i i hamnen finns en pinne som visar ett grund. Detta är solklart för dom flesta av oss som kör båt. Han kom körandes i rännan pratandes i mobben var på jag visslade och gestikulerade att det var ett grund han var på väg mot. Detta uppmärksammades av båtföraren som ändrade kurs. Sedan under en ganska lång stund när han väntade på sin kompis körde han fram och tillbaka väldigt nära grundet och till slut tänkte jag faktiskt att det skulle vara rätt åt han om han körde på grundet. och vad hände tror ni.... det klassiska ljudet av en utombordare som körde på lite sten.....och vad vräker han ur sig då tror ni......-var det grunt här...?!??

Rutten båt med flångans ny motor på stranden i Borrbystrand i Skåne...

Gäddor som fått sätta livet till. (stockholms skärgård)



onsdag 19 augusti 2009

Fiske till helgen?

Det kan bli lite dålig uppdatering av bloggen denna vecka, beroende på bland annat mycket jobb, tillskott i familjen samt tentaplugg för oss. Förhoppningsvis kommer Isolabåten ut i helgen om vindarna är gynnsamma. Det blir också fiske i mitten på nästa vecka, förhoppningsvis på havet.
På tisdagskvällen blev det dock lite svamp- och bärplockning, samt lite fotografering.


Bra lingonår verkar det som. Fotografen är dessutom nöjd med makrofunktionen på nya kameran/objektivet.


Fortfarande gott om blåbär!


Roligast var dock detta lilla svampspöke som verkade vakta hålet efter en gammal rotvälta. I rätt ljus blev det nästan lite läskigt! ;-)

måndag 17 augusti 2009

Skandaloljetankern i Langesund.

På väg till Stora Bält Cup hörde vi på nyheterna om skandalbåten Full City som gått på grund precis utanför Langesund. Det visade sig att den kinesiska besättningen hade ankrat upp utanför Langesund i väntan på att komma i hamn längre in i fjorden. Det är ganska vanligt med stora tankbåtar uppankrade precis utanför Langesund.

Copyright Markus Lundgren.


På natten var det förutspått stormvindar, så övriga uppankrade båtar åkte längre in i fjordsystemet för att söka lä. Ryktet går dock om att besättningen på det Panamaregistrerade fartyget inte hade kontakt med land, bland annat beroende på deras nästan obefintliga engelska, och istället passade på att göra service på motorn, vilket man säkert inte får göra utan vidare. När så vinden ökade till stormbyar knäcktes ankarkättingen, och eftersom motorn var isärplockad hade man ingen möjlighet att köra därifrån. Fortsättningsvis säger ryktet att man istället för att ringa på hjälp istället i panik försökte plocka ihop motorn. När larmet till slut gick var det alldeles för sent för en räddningsinsats. Språkproblemen ska dessutom ha försvårat situationen ytterligare.

De 5-6m höga vågorna pressade fartyget in mot land och slutligen kraschade Full City på en stor klippa inne vid land. En 3-4m hög klippa trängde in i skrovet, och båten var nu så skadad att även om man skulle få loss den från grundet så skulle den sjunka ganska omgående. Maskinrummet hade ca 2m vatten.
Full City var lastad med ca 1200 ton bunkerolja, och man uppskattade att ca 150 ton rann ut direkt utan någon som helst kontroll. De hårda vindarna och strömmen förde dessutom olja tiotals landmil längs med kusten och försvårade saneringsarbetet ytterligare.

Langesunds udde precis söder om byn med de gamla militärforten blev direkt ett populärt utflyktsmål för folk från trakten, med utsikt över fartyget och räddningsoperationen.


Räddningsfartygen hade sin bas precis utanför vårat boende inne i Langesundskanalen. Som ni ser var även svenska Kustbevakningen där med åtminstone 3 stora fartyg, och ett stort antal mindre båtar.
Greenpeace var självklart representerade, även om flaggskeppet Rainbow Warrior vid detta tillfälle var upptaget med förberedelser inför stendumpningen i Kattegatt.


På gästbryggan utanför vårat hus kunde man se en och annan fritidsbåt som råkat i närkontakt med oljan.



Många områden var avspärrade med länsar som skydd för drivande oljeflak.



En dunk som markerade en tina eller liknande vittnade om att oljan dragit förbi här.


En och annan oljeskadad fågel såg vi också.

söndag 16 augusti 2009

Mats & Stina har fått en ny gast till Isola!

Team Isola sänder ett stort GRATTIS till vår teammedlem Mats och hans fru Stina och numera storasyster Karin till vår lilla gast Carl som föddes kl 21,10 igår kväll. Alla mår bra och vi väntar spänt på en bild på det lilla miraklet.

lördag 15 augusti 2009

Bilder Stora Bält Cup!

Vår sammanfattning från Stora Bält Cup senast blev lite avkortad på grund av tidsbrist en sen kväll i Langesund. Här kommer lite fler bilder från tävlingsdagarna. Vi varnar eventuellt känsliga ickesportfiskare för en krok-i-fingret-bild några bilder ner :-)


Tävlingen arrangeras av Nyborg Småbåtsklubb som har klubblokalen perfekt belägen nere i hamnen. Här finns sekretariatet, invägning osv. Bra arrangerat. Precis som förra året fixades frukost samt middag på lördagen för en billig peng. Man kunde även köpa öl. En stor isbinge fanns för den som inte hade släpat dit is från Sverige...


Magnus i glad diskussion med till vänster Danne Källman och till höger tävlingsledaren Bjarne Rasmussen.


Den danska ölen verkade på detta foto ha slagit hårt mot Nidingen Giants. Inför denna tävling hade man bytt ut Urban mot Tim, som senast havsfiskade strax innan flätlinan kom. Dessutom sov Giganterna i ett tält som senast användes vid skolavslutningen i nian, vilket för dessa grabbar handlar om 1984! Hursomhelst så tog Tim största sill, makrill, piggvar (1,1kg) och slätvar (1,15kg) i teamet, så han gjorde knappast bort sig!
Det roliga med denna tävling är utan tvekan varfisket! I övrigt är det en väldigt artfattig tillställning där egentligen bara plattfiskarna når rejäl storlek. Det vägs dock upp av vararna, även om detta fiske kan vara väldigt trögt ibland, det vet alla som provat.
Även i år tog vi dock en riktigt stor slätvar. Förra året tog ju Magnus en på otroliga 2475gr, i år var det min tur med en bjässe på 1620gr, tagen inom två minuter från två piggvarar över kilot! Jag hann bara släppa ner efter att ha håvat Rickards och Magnus piggvarar innan denna small på. Extra kul (för oss) var att vi låg bara 20m från ärkerivalerna Garmin Rapala Proguide när detta hände, som fram tills vi drog dessa varar hade ett rejält försprång på oss. Knäckande var ordet!
I denna enorma huggsexa ville man ju snabbt släppa ner igen, vilket fick till följd att jag i glädjeruset inte såg den löst hängande trekroken på mitt tandemtackel när jag snabbt skulle kroka loss fisken. Ett rejält sprattlande av en slätvar på 1,62kg var tillräckligt för att driva in en av krokarna helt och hållet in i mitt högra ringfinger. Lyckligtvis var Magnus snabbt på plats och kunde kapa kroken från tacklet. Han assisterade även med en rejäl tång och drog ut kroken efter en del överläggning om hur vi bäst skulle gå till väga. Synd var att vi fick offra den lilla mängd whisky vi har ombord till att descinficera såret ;-)
Det är nu bara Rickard i teamet som inte har haft en krok väl förankrad i handen!


Starten på lördagen var inbjudande!


Magnus och Henke Karlén hetsar varandra vid invägningen.


Team Blaeser, ett av de duktiga danska teamen.


Mycket av fisket skedde kring Stora Bältbron.


Vann gjorde danska teamet Banditten (mitten). Vi knep andraplatsen precis före Garmin Rapala Proguide, precis som förra året. Mellan första och tredje plats skiljde ynka 13,4 poäng!
Mer info och resultat hittar du på
http://www.nyborg-smaabaadsklub.dk/

/Markus